Mașini electrice, hibride, plug-in: ce sunt, care sunt avantajele

12.10.2023

Mașini electrice, hibride, plug-in: ce sunt, care sunt avantajele

Preocuparea pentru protecția mediului și sustenabilitate la nivel internațional a dus la diversificarea și inovarea continuă în industria auto. În ultimii ani, modelele de mașini prietenoase cu mediul, cu motorizare electrică, hibrid sau plug-in au devenit din ce în ce mai populare, reprezentând alegerea preferată a șoferilor. Iată care diferitele tipuri de mașini electrice pentru ca tu să poți face alegerea potrivită pentru tine.

Ce înseamnă mașină hibrid?

Autovehiculele hibride sunt cele care combină două sisteme de propulsie, respectiv un motor cu ardere internă și unul sau mai multe motoare electrice. Acest tip de mașină utilizează doar un tip de combustibil, benzina, pentru alimentarea motorului cu ardere internă, în timp ce motoarele electrice sunt încărcate prin frânarea repetată, iar energia este stocată în baterii de mici dimensiuni. Astfel, această energie este utilizată în momentul accelerării, iar utilizarea celor două tipuri de motorizări limitează consumul de combustibil.

Avantajele mașinilor hibrid:

  1. Asistența motorului electric, un avantaj în cazul accelerării sau circulării pe drumuri neprielnice.
  2. Economie crescută a combustibilului datorită motorului electric.
  3. Mentenanță redusă, datorită faptului că sunt construite cu un număr limitat de componente care s-ar putea deteriora.

Dezavantajele mașinilor hibrid:

  1. Costurile de întreținere pot fi crescute, mai ales pentru schimbarea componentelor precum sistemul de înaltă tensiune sau motor electric.
  2. Puterea acestora este scăzută, întrucât a sunt fabricate pentru a produce un număr scăzut de emisii și pentru a facilita economia de combustibil.
  3. Costurile ridicate de achiziționare.

Încărcarea unui vehicul electric

Ce înseamnă mașină plug-in?

Autoturismele plug-in, cunoscute și sub denumirea PHEV, sunt cele care funcționează atât pe bază de benzină, dar și cu ajutorul unei baterii electrice cu capacitate mare ce poate fi încărcată la o sursă externă de energie. Acest tip de autovehicul funcționează asemenea unuia electric întrucât, câtă vreme bateria este încărcată, motorul cu ardere internă nu funcționează. Altfel fiind spus, un autoturism hibrid plug-in este cel care funcționează atât alimentat de benzină, cât și de energie electrică.

Avantajele mașinilor plug-in:

  1. Pot funcționa pe baza energiei electrice pe distanțe scurte, reducând consumul de combustibil.
  2. Mentenanță redusă.
  3. Emisii nocive asupra aerului și a mediului reduse.

Dezavantajele mașinilor plug-in:

  1. Costuri ridicate la achiziție comparativ cu mașinile hibride și cele tradiționale.
  2. Costuri ridicate de reparații, întrucât recondiționarea și înlocuirea pieselor poate fi mai costisitoare.
  3. Autonomie limitată, din cauza infrastructurii nedezvoltate a stațiilor de încărcare electrice.

Ce înseamnă mașină electrică?

Spre deosebire de celelalte două tipuri de autovehicule, mașinile electrice nu utilizează benzina, ci sunt alimentate de energie electrică. Acest tip de vehicul este echipat cu o baterie de mari dimensiuni care alimentează motorul, și trebuie conectată la o sursă de energie externă pentru a se încărca. Majoritatea mașinilor electrice folosesc o baterie de tip litiu-ion, cu o densitate mai mare a energiei, o durată de viață extinsă și putere mai mare decât alte tipuri de baterii.

Avantajele unei mașini electrice

Avantajele mașinii electrice:

  1. Costuri reduse, întrucât întreținerea este ușoară, mai puțin frecventă și mai puțin costisitoare decât în cazul mașinilor pe benzină.
  2. Eliminarea cheltuielilor pentru combustibil, întrucât este necesară doar încărcarea bateriei electrice.
  3. Impact redus asupra mediului, întrucât aceste mașini sunt 100% nepoluante și mult mai silențioase decât mașinile tradiționale.

Dezavantajele mașinii electrice:

  1. Autonomia redusă, deoarece chiar simpla utilizare a radioului poate duce la pierderea energiei stocată în bateria electrică.
  2. Timpul de încărcare se poate extinde până la câteva ore, astfel că poate fi un impediment pentru călătoriile lungi.
  3. Costurile mari de reparații în cazul în care este necesară înlocuirea anumitor componente.

Ar trebui să alegi o mașină electrică sau hibrid?

Fiecare tip de autovehicul prezintă o serie de avantaje și dezavantaje de care trebuie să ții cont înainte de a face o alegere. Dacă autovehiculele electrice sunt cele mai potrivite pentru condusul în oraș datorită emisiilor scăzute, a poluării fonice reduse și a utilizării energiei electrice, mașinile hibrid sau plug-in pot reprezenta o opțiune potrivită pentru cei care preferă drumurile lungi în afara orașului și o experiență de condus sportivă. Oricare dintre acestea este varianta potrivită pentru tine, Mogo îți este alături pentru a te ajuta în această călătorie cu creditul auto de care ai nevoie.