Radierea auto: ce acte sunt necesare?

12.01.2024

Radierea auto: ce acte sunt necesare?

La fel cum pentru a circula liber pe șosele și pentru a fi recunoscut de autorități se folosește certificatul de înmatriculare auto, pentru scoaterea unui autovehicul temporar sau definitiv din circulație este nevoie de radierea auto. Astfel, identitatea vehiculului este pierdută definitiv pe toată durata procedurii de radiere, indiferent de motivul pentru care este depusă cererea.

Procesul de radiere a vehiculului presupune eliminarea tuturor informațiilor despre vehicul de pe piața auto și din registrele organizațiilor responsabile de gestionarea traficului pe drumurile publice. Astfel, după acest proces, mașina fie va fi casată și transportată la un depozit de fier vechi, fie își va schimba proprietarul și va primi o nouă identitate prin emiterea unui nou certificat de înmatriculare.

În ce circumstanțe poate fi necesară radierea unei mașini?

Procesul de radiere poate fi determinat de mai multe motive ce pot fi invocate de proprietarul unui vehicul și printre care se numără:

  • Furtul autovehicului în cauză;
  • Vânzarea autovehicului;
  • Scoaterea permanentă din țară a mașinii;
  • Automobilul urmează să fie dus la REMAT pentru a fi dezmembrat;
  • Dorința proprietarului de a retrage definitiv vehiculul din circulație (caz în care trebuie dovedită posibilitatea de a depozita vehiculul într-un spațiu adecvat și dovedit cu acte de proprietate);
  • În circumstanțe de divorț (în cazul în care partea ce nu avea rol fiscal asupra mașinii revendică vehiculul și sarcina fiscală trebuie transferată). 

Pentru a realiza o radiere auto trebuie să treci prin două etape, radierea fiscală, care e și prima în ordinea obligativității și radierea din circulație. După prima etapă, în urma actelor emise de autoritatea fiscală, proprietarul poate continua și restul dosarului pentru a radia vehiculul din circulație. De asemenea, dacă dorești doar să vinzi mașina este nevoie de o radiere fiscală. 

Actele necesare pentru radierea fiscală

  1. Declarația pe proprie răspundere pentru ștergerea autovehiculului din registrele auto.
  2. Cererea pentru dobândirea certificatului de radiere fiscală.
  3. Actul de identitate al proprietarului auto (în original și copie).
  4. Cartea de identitate a autovehiculului (în original și copie).
  5. Fișa de înmatriculare a autovehiculului (în original).
  6. Contractul de vânzare-cumpărare care atestă înstrăinarea autovehiculului.

Acte necesare pentru radierea auto

Acte necesare pentru radierea din circulație a unui autovehicul

  1. Cererea de radiere, completată și semnată de proprietar.
  2. Actul de identitate al proprietarului auto (în original și copie).
  3. Cartea de identitate a autovehiculului (în original și copie).
  4. Certificatul de înmatriculare (în original).
  5. Fișa de înmatriculare a autovehiculului vizată de Direcția de Taxe și Impozite Locale (în original).
  6. Certificatul de radiere fiscală.
  7. Plăcuțele de înmatriculare.

Procedura de radiere a mașinii

Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) este principala locație în care se radiază un autovehicul. Cu toate acestea, trebuie să completezi o declarație de radiere fiscală, care se face la Direcția de taxe locale, înainte ca vehiculul să fie radiat din circulație.

Pentru a radia vehiculul, vei avea nevoie de o cerere de radiere a autoturismului disponibilă pe platforma drpciv.ro. De asemenea, în dosarul pe care îl trimiți la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) trebuie să se regăsească cartea de identitate și certificatul de înmatriculare al vehiculului pe care dorești să îl scoți din circulație. În acest caz, este necesară, de asemenea, o copie a cărții de identitate originale aparținând proprietarului mașinii. În plus, va fi necesar un certificat care confirmă radierea în locul unei fișe de înmatriculare vizată de către Direcția Fiscală cu competență teritorială.

În cazul automobilelor înregistrate pe persoană juridică documentul care demonstrează acest lucru este certificatul de înmatriculare emis de Registrul Comerțului, care trebuie inclus în dosar ca document edificator.

În cele din urmă, dacă te afli în situația de a radia un vehicul furat, vei avea nevoie de un document oficial din partea autorităților care să ateste faptul că vehiculul a fost furat, în plus față de documentele enumerate în rândurile precedente.

Radierea auto

Concluzie

Radierea este un proces care nu se ivește prea des, însă, când se întămplă, trebuie să fii răbdător și să fii atent la procesele birocratice. Chiar dacă nu este o acțiune cu un grad ridicat de dificultate, timpul investit în drumurile către instituțiile publice poate fi cea mai grea parte. În momentul în care cumperi o mașină nu uita să te asiguri că este radiată și că îndeplinește toate standardele de siguranță și fiabilitate. Dacă ești în căutarea unui nou autovehicul și ai nevoie de finanțare, Mogo îți stă la dispoziție cu servicii de credit auto. Accesează creditele auto Mogo pentru a afla mai multe despre avantajele oferite, inclusiv un proces rapid, online, și posibilitatea de a obține un împrumut fără avans.