Leasing vs Credit Auto: Care este diferența?

07.03.2023

Leasing vs Credit Auto: Care este diferența?

Diferențele dintre creditul auto și leasingul auto

Vrei să-ți cumperi o mașină dar nu știi ce variantă de finanțare să alegi? Îți prezentăm diferențele dintre leasing și credit auto, astfel încât să poți face alegerea care se potrivește cel mai bine nevoilor tale.

Pe lângă varianta împrumutului standard, pentru a-ți achiziționa o mașină second-hand mai ai la dispoziție varianta creditului auto cu garanție sau leasingul. Aceste oferte sunt disponibile și în bănci, însă dacă ești persoană nebancabilă, un IFN este opțiunea potrivită pentru tine.

Ce să alegeți în cele din urmă – un credit auto sau leasing, veți putea să înțelegeți citind articolul nostru.

Ce este un creditul auto?

Creditul cu garanție auto este un tip de împrumut prin care autovehiculul este direct cumpărat de la instituția de creditare sau de la un dealer autorizat. Citește mai departe care sunt avantajele și dezavantajele acestui tip de finanțare.

Avantajele creditului auto

  1. Libertatea de mișcare

În cazul în care optezi pentru această opțiune de creditare, devi proprietarul mașinii încă din prima zi a perioadei de creditare, ceea ce înseamnă că vei avea o libertate de mișcare mai mare, întrucât nu vei avea nevoie de aprobare pentru a ieși din țară.

  1. Primești finanțare indiferent de vârsta mașinii

În general, instituțiile bancare impun o limită de vechime a autovehiculelor pe care le finanțează, care nu depășește 8 ani și respectă normele de poluare Euro 3. IFN-urile, pe de altă parte, nu țin cont de această regulă și oferă finanțare indiferent de marcă, model sau anul de fabricație al mașinii.

Dezavantaje

  1. Ai nevoie de poliță CASCO

Pentru a putea primi finanțarea, mașina trebuie să fie asigurată cu o poliță CASCO, încheiată cu firmele autorizate de instituțiile bancare. În cazul IFN-urilor, această poliță nu este obligatorie, astfel că împrumutul este mai accesibil la aceste instituții.

  1. Dobânda nu este negociabilă

În cazul instituțiilor bancare, dobânda nu este negociabilă și poate crește în conformitate cu evoluția financiară a pieței. La Mogo, dobânda este fixă. Astfel, cota va rămâne constantă, indiferent de contextul pieței.

  1. Durata lungă de aprobare

Un credit auto la o instituție bancară poate avea o perioadă de aprobare de câteva săptămâni, din cauza operațiunilor îndelungate precum pregătirea poliței CASCO, constituirea garanției pe mașină și virarea banilor către vânzătorul mașinii. În cazul unui credit de la Mogo, aprobarea vine în decurs de o oră de la aplicare.

Ce este leasing-ul auto?

Leasingul este o operațiune prin care o instituție bancară transmite dreptul asupra mașinii pentru o perioadă determinată, unei persoane care plătește lunar o anumită sumă de bani. Iată de ce această variantă ar putea fi potrivită pentru tine:

Avantajele leasingului

  1. Reparațiile nu sunt suportate de tine

Unul dintre avantajele acestui tip de finanțare este că, de reparațiile și întreținerea mașinii, responsabilă este instituția care oferă finanțarea, nu de cel care o conduce. Pe de altă parte, pentru realizarea reparațiilor este nevoie de aprobare din partea instituției.

  1. Îți poți schimba mașina mult mai repede

Având în vedere că ai doar dreptul de a utiliza mașina, la finalul perioadei de finanțare ai posibilitatea să cumperi autovehiculul, prin restituirea sumei de bani restante, fie să înapoiezi mașina către instituție. Acest lucru face înlocuirea mașinii mult mai ușoară, mai ales atunci când vrei să te asiguri că ești mereu la curent cu noile tendințe în materie de autovehicule.

Dezavantaje

  1. Independență scăzută

Întrucât leasingul presupune ca o instituție să achiziționeze un autovehicul pe care clientul doar să-l folosească, acest lucru înseamnă că nu vei fi proprietarul de drept al mașinii și vei avea mai puțină independență. Pentru a putea întreprinde anumite acțiuni, precum să părăsești țara sau să realizezi anumite reparații, ai nevoie de aprobare în prealabil din partea instituției, iar procesul poate fi unul mai complex.

  1. Mașina trebuie să provină de la un dealer autorizat

Spre deosebire de creditul auto, în cazul acestui tip de finanțare autovehiculele second-hand nu pot fi achiziționate de la o persoană fizică, ci doar de la un service auto autorizat, ceea ce limitează opțiunile clienților.

Indiferent de metoda de finanțare pe care o alegi, leasing sau credit, există metode prin care poți verifica informațiile referitoare la autovehicul. De exemplu, pe site-ul Arhivei Electronice de Garanţii Reale Mobiliare poți verifica dacă mașina este sau nu pusă ca garanție de către actualul proprietar în cazul în care vrei să o achiziționezi de la o persoană fizică, iar pe site-ul Registrului Auto Român există informații cu privire la istoricul mașinii.

La Mogo oferim credite auto și credite cu garanții auto, astfel încât mașina să îți aparțină în totalitate și să poți avea libertare de mișcare. Dacă consideri că aceste tipuri de finanțare sunt potrivite pentru tine, contactează-ne sau aplică aici și îți poți achiziționa mașina în aceeași zi.

Articole similare

Seria CIV - ce este și unde se găsește

29.03.2024

De ce ai nevoie de cartea service a mașinii?

22.03.2024
mogo
mymogo

Înregistrează-te pe Portalul de Clienți MyMogo și câstigă

05.03.2024