Numere Roșii la mașină: ce sunt și cum să le obțineți în 2025?
18.07.2025

Circulația pe drumurile publice în acord cu legislația în vigoare, precum și a Codului Rutier actualizat, reprezintă o condiție esențială pe care toți șoferii ar trebui să o respecte, deopotrivă cei experimentați și începătorii. Informațiile pe care le primim în timpul școlii de șoferi se actualizează constant, motiv pentru care este de datoria noastră să fim în permanență la curent cu noile reglementări.
Fie că plănuiești să achiziționezi un autoturism „cu banii jos” sau în baza unui credit auto, un aspect important pe care trebuie să îl cunoști este procedura de obținere a numerelor roșii pentru mașină. Astfel, în rândurile următoare vom răspunde tuturor curiozităților legate de acest subiect, de la durata eliberării și costurile pe care le implică, până la documente necesare și autoritățile competente.
Ce sunt numerele roșii și în ce situații se folosesc?
Numerele roșii sunt plăcuțe de înmatriculare provizorii, destinate utilizării temporare și doar în anumite situații speciale, precum achiziția unui vehicul nou sau importul unuia. De asemenea, ele se folosesc și pentru a permite testarea sau transportul autoturismului pe drumurile publice până când documentele oficiale de înmatriculare sunt finalizate.
Solicitarea se face la autoritatea rutieră competentă, pe baza documentelor justificative, astfel încât să te poți folosi de mașină până la finalizarea formalităților oficiale. Iată, așadar, în ce condiții le poți solicita și ce restricții trebuie să ai în vedere:
- mașina este nouă, cumpărată de la dealer, și urmează să o înregistrezi;
- autoturismul a fost importat și urmează să prezinți documentele de import și de achiziție pentru înmatriculare;
- vehiculul se află deja în proces de înmatriculare (actele au fost deja depuse);
- urmează procesul de transfer între proprietari sau reînmatriculare (dacă este cazul);
- încă nu deții numere definitive, însă ai nevoie să te deplasezi cu mașina și o folosești temporar;
- plăcuțele provizorii au o valabilitate limitată, de regulă între 15 și 30 de zile;
- numerele roșii nu pot fi utilizate pentru circulație în afara României fără autorizare suplimentară;
- plăcuțele trebuie returnate după expirare.
Acte necesare pentru obținerea numerelor roșii
Pentru o eliberare cât mai rapidă și eficientă a numerelor roșii pentru mașina ta, este nevoie să te pregătești cu toate documentele necesare, evitând astfel problemele de tip administrativ. Aceste acte sunt obligatorii pentru a dovedi dreptul de proprietate asupra vehiculului, precum și conformitatea acestuia cu normele legale:
- Cererea pentru emiterea numerelor roșii este un formular disponibil la ghișeele autorităților sau online, pe care trebuie să îl completezi cu datele personale și detaliile vehiculului, iar la final să îl semnezi.
- Actul de identitate este necesar pentru a dovedi identitatea și cetățenia. Pentru aceasta, trebuie să prezinți fie cartea de identitate, fie pașaportul valabil.
- Certificatul de înmatriculare al vehiculului (talonul) atestă înmatricularea vehiculului în România și este, de asemenea, obligatoriu pentru identificarea și verificarea stării tehnice a mașinii.
- Talonul de înmatriculare temporară trebuie prezentat în cazul în care vehiculul are în prezent numere temporare.
- Dovada plății taxelor legale se adaugă și ea la dosar, fie sub formă de chitanță, fie confirmarea plății taxei de emitere a numerelor roșii, conform tarifelor în vigoare.
- Certificatul de inspecție tehnică (ITP) valabil reprezintă dovada că vehiculul a trecut inspecția tehnică și a primit „undă verde” pentru circulație pe drumurile publice.
- Dovada proprietății asupra vehiculului sau contractul de vânzare-cumpărare, factura sau orice alt document care atestă dreptul de proprietate asupra mașinii.
- Declarație pe proprie răspundere pentru situațiile speciale sau pentru clarificări legate de documente (dacă este necesar).
Costuri asociate cu numerele roșii
Totodată, pe măsură ce pregătești documentele, este esențial să ții cont și de cheltuielile pe care le implică procurarea numerelor roșii. Prin urmare, trebuie să iei în considerare următoarele costuri ce pot varia în timp și în funcție de autoritățile locale:
- Taxa pentru plăcile provizorii este plata pentru emiterea plăcii temporare, de obicei între 50 și 150 de lei;
- Taxele administrative sunt costurile pentru procesarea cererii și emiterea documentelor, și variază între 20 și 50 de lei;
- Alte cheltuieli suplimentare pot include programări în prealabil, eventuale taxe de inspecție tehnică sau verificare a documentelor, care pot ajunge până la 50 de lei.
Procedura de obținere a numerelor roșii
Procesul în sine de aplicare și eliberare a plăcuțelor provizorii nu este unul complex, însă este important să îl urmăm pas cu pas, ca să nu întâmpinăm surprize neplăcute sau întârzieri. Iată pe la ce instituții trebuie să ajungi și ce trebuie să faci, mai precis:
- Depunerea cererea și documentele solicitate (Actul de identitate, certificatul de înmatriculare și dovada plății taxelor) la DRPCIV (Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări);
- Plata taxelor aferente pentru obținerea numerelor roșii se face tot la DRPCIV, în numerar, prin ordin de plată sau transfer bancar, în funcție de modalitatea acceptată de unitatea de care aparții sau chiar online. În funcție de tipul numerelor și de opțiunea aleasă, taxa se calculează conform tarifelor stabilite de autorități;
- Programarea și efectuarea inspecției tehnice, dacă este cazul. După verificarea documentelor, se poate programa o inspecție tehnică a vehiculului pentru a confirma starea tehnică a mașinii. În cazul în care toate condițiile sunt îndeplinite, se vor emite numerele roșii.
Întrebări frecvente
Ce valabilitate au numerelor roșii în 2025?
Numerele provizorii sunt valabile pentru o perioadă inițială de 30 de zile. Există posibilitatea de prelungire, dar durata totală nu poate depăși 90 de zile. Este important de menționat că fiecare perioadă de valabilitate necesită o nouă solicitare și plata taxelor aferente.
Ce diferență este între numerele roșii și cele permanente?
Acestea se disting prin durata și scopul utilizării: numerele roșii sunt temporare, pentru vehicule în testare, transport sau înregistrare provizorie, în timp ce cele permanente sunt emise pentru înmatriculare definitivă.
Câte seturi de numere roșii pot fi emise pentru aceeași mașină?
În funcție de necesitate și perioada de valabilitate, pot fi emise mai multe seturi de numere pentru aceeași mașină. În România, pentru fiecare autovehicul, pot fi emise cel mult două.
Pot circula cu numere roșii în afara României?
Nu, nu este permisă circulația cu numere roșii în afara României, acestea fiind valabile doar pe teritoriul țării noastre.
Este necesară o poliță RCA pentru a obține numere roșii?
Da, pentru obținerea numerelor roșii este necesară o poliță RCA valabilă.
Cât timp sunt valabile numerele roșii?
Numerele roșii sunt, de obicei, valabile pentru o perioadă de maximum 30 de zile calendaristice de la data emiterii și nu pot fi folosite pentru circulația în afara țării.
Cum pot prelungi valabilitatea numerelor roșii?
Pentru prelungirea valabilității, trebuie depusă o cerere la DRPCIV înainte de expirare și, dacă este posibil, se poate extinde perioada.
Pot obține numere roșii pentru o mașină adusă din afara UE?
Da, se pot obține numere roșii pentru mașini aduse din afara UE, conform procedurilor legale și în baza documentelor de achiziție și înmatriculare.
Ce se întâmplă dacă circul cu numere roșii expirate?
Circularea cu numere roșii expirate poate duce la sancțiuni sau amenzi, ceea nu este de dorit pentru niciun șofer, fie el începător, avansat sau profesionist.
Unde se depune cererea pentru eliberarea numerelor roșii?
Cererea pentru eliberarea numerelor roșii se depune la DRPCIV (Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări).
Pot folosi numerele roșii pentru testarea unei mașini înainte de cumpărare?
Da, numerele roșii pot fi folosite pentru testarea unei mașini înainte de achiziționare, însă doar în anumite condiții, la care se adaugă, bineînțeles, respectarea legislației rutiere și regulilor de circulație. Cel mai sigur și legal mod este să utilizezi un permis temporar sau să obții acordul vânzătorului pentru a folosi plăcuțele în condiții legale.
Sperăm că micul nostru ghid ți-a venit în ajutor la momentul potrivit, iar acum îți este mult mai clar în ce condiții se obțin numerele provizorii pentru mașină, cât costă și ce valabilitate au. Nu în ultimul rând, dacă îți dorești ca următoarea ta achiziție să fie mai convenabilă, poți lua în calcul o mașină deja rulată. Accesează portalul nostru auto și alege autoturismul care se potrivește cel mai bine nevoilor tale și ale familiei! Noi, cei de la Mogo, oferim opțiuni de creditare rapide, flexibile și avantajoase, precum și asistență personalizată. Te invităm să descoperi avantajele noastre.