asigurare

Cartea Verde - ce este și cum funcționează asigurarea auto internațională

14.09.2023

Cartea Verde - ce este și cum funcționează asigurarea auto internațională

Atunci când vine vorba despre călătoritul internațional, majoritatea cetățenilor europeni preferă mașina personală ca metodă de deplasare, înutrucât asigură un confort crescut și posibilitatea de a admira peisaje spectaculoase. Cu toate acestea, înainte de a pleca, este necesar să se efectueze o revizie a autovehiculului și repararea eventualelor defecțiuni, astfel încât să se asigure o siguranță crescută la volan. Pe lângă acestea, la fel de importantă este asigurarea automobilului, atât prin polița RCA necesară pe teritoriul României, cât și utilizând Cartea Verde, documentul necesar în deplasările în afara teritoriului țării.

Ce este Cartea Verde?

În momentul eliberării poliței RCA, singurul tip de asigurare obligatorie în România, este eliberat și documentul cunoscut sub denumirea Cartea Verde. Cel din urmă este un certificat de asigurare internațional, menit să protejeze deținătorul de eventualele pagube cauzate în accidentele rutiere produse în afara țării.

Cartea Verde

Odată cu răspândirea autoturismelor ca mijloc de transport preferat pentru cetățeni și ca urmare a promovării liberei circulații pe teritoriul european, protejarea cetățenilor europeni în cazul accidentelor rutiere produse în afara țărilor natale a devenit o necesitate. În acest context, a fost introdusă Cartea Verde, asigurare valabilă în aceeași perioadă asemenea poliței de asigurare obligatorii. În ciuda numelui său, documentul valabil în străinătate nu mai este emis pe hârtie verde, ci albă, începând cu vara anului 2020. Această modificare nu afectează prevederile documentului, iar asigurările emise pe hârtia verde sunt acceptate, fiind valide pe toată perioada pe care au fost emise inițial.

În ce țări este valabilă Cartea Verde?

Cartea verde auto este valabilă pe teritoriul tuturor țărilor al cărui Birou Național face parte din Sistemul Cartea Verde. În acest sistem sunt cuprinse toate țările Uniunii Europene, respectiv, Austria, Belgia, Croația, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Letonia, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania și Suedia, la care se adaugă Albania, Azerbaijan, Bosnia și Herțegovina, Iran, Israel, Macedonia, Maroc, Moldova, Muntenegru, Tunisia, Turcia și Ucraina.

De la începutul lunii iunie 2023, Cartea Verde a autoturismului care circulă în Rusia și Belarus nu mai este valabilă, ca urmare a încetării acordurilor semnate între birourile Carte Verde din statele Spațiului Economic European și birourile naționale din Rusia și Belarus. Astfel, cetățenii europeni care doresc să se deplaseze pe aceste teritorii, sunt nevoiți să încheie asigurări de frontieră la intrarea în state.

Ce se întâmplă dacă nu am Carte Verde?

Dacă nu dețineți o asigurare Carte Verde valabilă atunci când circulați internațional și sunteți implicat într-un accident rutier, sunteți responsabil de achitarea pagubelor produse și riscați să fiți sancționat conform legislației în vigoare în țara respectivă.

Pentru a vă asigura că circulați în siguranță, este necesar să verificați dacă țara pe care urmează să o tranzitați este marcată cu semnul X pe Cartea Verde. În cazul în care regăsiți acest simbol, este necesar să încheiați o asigurare Carte Verde la unul dintre asigurătorii români, separată de polița RCA, valabilă în țara dorită, sau să încheiați o asigurare de frontieră la intrarea în țară.

Cum să folosesc asigurarea în caz de accident?

În cazul în care sunteți implicat într-un accident rutier produs în afara țării noastre, puteți utiliza Cartea Verde pentru a vă proteja. În funcție de modalitatea în care a fost produs accidentul, există mai multe variante în care documentul poate fi utilizat.

Procesul de completare a documentelor

Dacă un participant la trafic este responsabil de accident, trebuie să completați cu grijă formularul de Constatare amiabilă și să urmăriți ca și celălalt șofer să urmeze același proces, în cazul în care autoritățile competente nu au ajuns la fața locului. Este necesar ca documentele încheiate să conțină informații precum numărul de înmatriculare al automobilului, marca și modelul, culoarea, numărul sau seria documentului Cartea Verde, perioada de valabilitate și societatea care a emis asigurarea. Pentru a vă asigura că procesul decurge corespunzător, puteți face o poză a documentului de asigurare auto al vinovatului, precum și poze de la fața locului care să includă vehiculele implicate, locația și semnele de circulație.

Contactarea unei companii de asigurări

Dacă vechilului vinovat este înmatriculat în țara în care s-a produs accidentul vă puteți adresa societății de asigurare RCA pentru vehicul sau Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR), în cazul în care țara face parte din Spațiul Economic European. În eventualitatea în care vehiculul responsabil este înmatriculat în altă țară, trebuie să contactați biroul național de pe teritoriul în care s-a produs accidentul.

Pentru situația în care dumneavoastră ați produs accidentul, este necesar să completați Constatarea Amiabilă și să-i furnizați celuilalt șofer o copie a documentului de asigurare Cartea Verde, precum și copii după permisul de conducere, certificatul de înmatriculare al vehiculului, talon sau orice alte documente necesare. Mai departe, anunțați-vă asigurătorul despre incident și respectați recomandările acestuia.

Protecția pasagerilor

Cartea Verde poate fi utilizată și de către pasageri sau pietoni. În cazul în care sunteți pasageri, sunteți protejat de Cartea Verde a vehiculului în care vă aflați sau de documentul celeilalte mașini, în funcție de vehiculul responsabil. Dacă sunteți pieton, este necesar să obțineți documentele șoferului, precum și să fotografiați locul accidentului. În funcție de țara în care a fost produs accidentul și locul de înregistrare al vehiculului, este necesar să vă adresați BAAR sau biroului național din țara respectivă.

Înainte de a părăsi țara în care este înregistrat autovehiculul, asigurați-vă că dispuneți de documentele necesare, astfel încât să fiți complet protejat de riscurile care pot apărea. Dacă sunteți în căutarea unor autovehicule, Mogo România este soluția potrivită pentru un împrumut rapid nebancar. Pentru a evalua oferta Mogo puteți accesa portalul auto pentru a alege opțiunea potrivită pentru dumneavoastră.