credit

Tipuri de credite - cum îl alegi pe cel potrivit?

04.12.2023

Tipuri de credite - cum îl alegi pe cel potrivit?

Alegerea soluțiilor de creditare poate rezolva o varietate de nevoi ce presupun achiziții costisitoare. Din acest motiv, unii oameni preferă să economisească, în timp ce alții se îndreaptă către metode alternative, precum credite bancare oferite de instituțiile financiare. În acest articol îți prezentăm cele mai întâlnite tipuri de credite, pentru ca tu să poți lua alegerea potrivită pentru tine.

Creditul de nevoi personale

Acest credit este unul dintre cele mai întâlnite datorită facilității și rapidității de acordare. Sumele acordate sunt mai mici față de alte tipuri de credite, iar termenul de plată este mai redus, debitorul având posibilitatea de a acoperi creditul într-o perioadă de până la maxim 5 ani. Acest produs financiar poate fi folosit pentru nevoi precum finanțarea studiilor, tratamente medicale, vancanțe sau reparații diverse cum ar fi renovarea casei. Avantajul acestui tip de credit este adaptabilitatea, întrucât poate fi folosit în orice scop. În plus, creditul nu necesită dovezi de achiziție, ceea ce îl face foarte accesibil și răspândit în portofoliul instituțiilor financiare nebancare.

Credite imobiliare

Băncile oferă două tipuri de credite imobiliare, respectiv împrumutul imobiliar și cel ipotecar, care au ca scop achiziționarea unui imobil. Principala diferență între cele două este reprezentată de modul de actualizare a dobânzilor. Cu toate acestea, creditul imobiliar poate fi folosit și pentru alte nevoi, cum ar fi achiziția unui teren, a unei case cu teren, apartament sau construirea, amenajarea sau consolidarea unui imobil. Avansul pentru împrumut este unul destul de mare, și poate varia între 15% și 20% din suma totală a împrumutului. Comparativ cu alte credite, durata de achitare a împrumutului poate dura chiar și zeci de ani, deoarece sumele oferite sunt de regulă foarte mari. Un criteriu fundamental pentru achitarea eficientă este creșterea numărului de rate pentru a asigura și stabilitatea financiară a debitorului, precum și gradul de siguranță în achitarea datoriei. Contractarea unui astfel de împrumut ipotecar presupune responsabilități mari, precum faptul că imobilul achiziționat servește drept garanție pentru plata creditului.

Tipuri de credite

Credite de refinanțare

Creditul de refinanțare poate fi acordat unui individ care are la momentul contractării un credit activ sau mai multe la o altă instituție financiară. Scopul acestui împrumut este de a ajuta îndatoratul să își achite celelalte credite nefavorabile și să își reducă obligațiile financiare. Noul împrumut oferă condiții mai bune de credit decât cele existente, iar pe lângă achitărea completă a celorlalte credite, există posibilitatea ca cel împrumutat să rămână și cu o sumă suplimentară de bani pe care o poate folosi asemenea resurselor oferite de un credit de nevoi personale.

Credit auto

Creditul auto este o soluție potrivită în momentul achiziționării unei mașini atunci când potențialul cumpărător are nevoie de o sumă de bani de care nu dispune. Condițiile de acceptare a solicitării sunt destul de permisive, iar doar cu un istoric de bun platnic și acte care să dovedească un venit stabil, șoferul poate primi acest credit pentru a-și achiziționa vehiculul dorit. Indiferent de marca dorită, modelul ales sau gradul de uzură a mașinii, un credit auto îți poate îndeplini această nevoie. Există chiar și instituții prin care debitorul este scorat în câteva ore și își primește suma solicitată în aceeași zi, urmând ca a doua zi deja să fie proprietarul mașinii dorite.

Concluzie

Alegerea atentă a unui credit potrivit depinde de o analiză foarte atentă a posibilităților fiecăruia, așa că înainte de a contracta un împrumut este nevoie de a lua în considerare un pachet de credit cu condiții avantajoase și potrivite solicitantului. Printre multele tipuri de împrumuturi bancare, există și cele nebancare, precum creditul pentru achiziționarea unei mașini de la Mogo IFN. Compania oferă finanțare de până la 60.000 lei, cu o perioadă de achitare a împrumutului de până la 5 ani. De asemenea, acest credit auto poate acoperi până la 90% din costul total al autoturismului, iar asigurarea CASCO nu este obligatorie.