Evaluare autoturism: Cum să afli valoarea reală a mașinii tale

22.12.2023

Evaluare autoturism: Cum să afli valoarea reală a mașinii tale

Cunoașterea valorii unei mașini îți oferă un avantaj semnificativ în procesul de cumpărare sau de vânzare, indiferent dacă ești cumpărător sau vânzător. Chiar dacă știi care sunt factorii care influențează valoarea unei mașini, este necesar un studiu de piață pentru a determina valoarea exactă a vehiculului. În acest articol îți prezentăm pașii pentru evaluarea autoturimului, pentru a putea lua alegeri informate.

Cum să calculezi corect valoarea autoturismului

Compararea vehiculelor similare care sunt publicate online pentru vânzare este o modalitate utilă de a determina prețurile pieței. Pentru o gamă completă de anunțuri de automobile care îți pot oferi o perspectivă asupra tendințelor actuale de preț, vizitează diferite platforme online de vânzare a autovehiculelor. O evaluare mai precisă poate fi obținută, de asemenea, prin contactarea unui evaluator calificat, care va lua în considerare, printre altele, caracteristicile, kilometrajul și starea vehiculului second hand. Poți obține o imagine de ansamblu a valorii automobilului tău prin combinarea unor căutări pe internet cu opiniile unor evaluatori auto. În acest mod, vei putea lua decizii informate, indiferent dacă te interesează posibilitățile de cumpărare sau vânzare a automobilului.

Cum să calculezi corect valoarea autoturismului

Ce influențează evaluarea valorii autoturismului

Starea generală în care se află mașina ta determină valoarea acesteia. Atunci când o evaluezi, fă un efort să fii cât mai sincer și corect. După ce realizezi propria evaluare a autoturismului, îți poți ruga un prieten să te ajute. Ai putea chiar să-l inviți la o simulare de vizionare, pentru a-și împărtăși părerea despre mașină, ca și cum ar fi interesat să o cumpere.

Când faci o autoevaluare a mașinii tale ar trebui să ții cont de cât mai multe caracteristici, însă următoarele sunt cele mai relevante pentru stabilirea unui preț:

  1. Clasa - în funcție de aceasta poți determina un preț în mare măsură, întrucât, de la clasa economică la cea de lux se reflectă calitatea dotărilor și a facilităților.
  2. Marca mașinii - influențează valoarea sa de piață. Unele mărci sunt mai scumpe decât altele datorită reputației lor de fiabilitate și performanță.
  3. Anul de fabricație - modelele mai noi au de obicei mai multe dotări și utilizează tehnologii de ultima generație.
  4. Kilometrajul - determină nivelul de uzură al acesteia și poate fi clasificat ca fiind scăzut, moderat, ridicat sau extrem de ridicat. În funcție de acesta, prețul mașinii poate fluctua.
  5. Starea generală a mașinii - include aspecte precum uzura generală, sănătatea motorului și întreținerea generală.
  6. Istoricul de service - care certifică întreținerea regulată a vehiculului, poate crește valoarea mașinii dacă este foarte amănunțit, asigurându-i pe potențialii cumpărători de starea de bună întreținere a acesteia.
  7. Disponibilitatea unor dotări suplimentare:
    • sistem de navigație;
    • scaune din piele;
    • scaune încălzite;
    • display head-up;
    • încălzire volan;
    • scaune cu funcții de memorie;
    • senzori parcare.

Ce influențează evaluarea valorii autoturismului

Evaluare auto online

Este foarte important să studiezi piața și să faci comparații pentru a profita de cea mai bună ofertă disponibilă. Spre exemplu, în momentul de față un autoturism Dacia Duster EGO-G 100 din 2021, cu 10.800 de km parcurși poate fi achiziționată de pe site-uri specializate cu peste 14.000 de euro. În același timp, același model mai nou, în versiunea din 2023, poate fi achiziționat prin programul Rabla începând de la 13.600 de euro. Verificând întotdeauna opțiunile te poți alinia cu cerințele pieței și poți face alegerile potrivite.

Dacă ai nevoie de sprijin în evaluarea autoturismului, depune o cerere pe site-ul Mogo, iar noi o vom evalua prin proceduri sigure, 100% online. Poți efectua acest proces pentru mașina personală sau pentru un autoturism pe care dorești să îl achiziționezi. Dacă bugetul tău nu este suficient pentru achiziționarea unui autovehicul second-hand evaluat online, Mogo oferă împrumuturi auto și credit cu garanție auto, prin care poți împrumuta până la 85% din valoarea acesteia. Astfel, te bucuri de un proces simplu și rapid, prin care îți poți cumpăra mașina chiar în aceeași zi.

Un proces corect și eficient de evaluare a autoturismului îți permite să iei decizii informate, necesare în procesul de cumpărare sau vânzare a unui autoturism. Apelează întotdeauna la specialiști pentru a-ți oferi sprijinul necesar în această călătorie.