Ce înseamnă mașină hibrid

09.02.2024

Ce înseamnă mașină hibrid

Mașinile hibrid au devenit în ultimii ani tot mai populare, reprezentând un standard pentru majoritatea producătorilor auto. Datorită directivelor internaționale, a stimulentelor naționale și din grija față de mediul înconjurător, cererea pentru acest tip de automobile a crescut semnificativ în ultimii ani. În acest articol, vom discuta despre ce înseamnă o mașină hibrid și cum se diferențiază de alte tipuri de automobile.

Tehnologia hibridă auto

Mașinile hibrid sunt alimentate de un motor cu combustie internă și unul sau mai multe motoare electrice. Spre deosebire de autovehiculele electrice, acestea nu sunt conectate la o rețea de curent pentru a se reîncărca, ci utilizează frânarea pentru reîncărcarea bateriilor electrice. În acest mod, consumul de combustibil este optimizat fără a sacrifica performanța automobilului.

Deși aceste autovehicule utilizează două tipuri distincte de motoare, acestea sunt complementare. Motoarele electrice suplimentează energia motorului termic, având un impact asupra optimizării combustibilului. Cu toate acestea, motorul cu ardere internă trebuie întotdeauna alimentat cu combustibil, care poate să difere în funcție de specificațiile automobilului. Astfel, atât benzina cât și motorina sunt combustibili des întâlniți în cazul acestor vehicule.

Tipuri de hibrizi auto

Există diferite tipuri de autovehicule hibride, cu specificații diferite în funcție de utilizare și nevoile șoferilor.

Parallel Hybrid

Cel mai comun tip de autovehicul electric, care conectează motorul electric cu cel pe benzină printr-o transmisie comună. Aceasta poate varia, de la transmisie manuală, automată, sau CTV (Continuous Variable Transmisie) și influențează modul în care automobilul accelerează și performează.

Micro-hibrid

Aceste autoturisme nu pot funcționa și parcurge distanțe prin motorul electric, ci utilizează sistemul „Start-Stop” pentru a eficientiza performanța motorului. Pentru a nu suprasolicita motorul inutil, atunci când vehiculul este staționat sau este în trafic, utilizează sistemul care oprește motorul atunci când mașina se oprește și îl repornește când acționează ambreiajul.

Mild Hibrid

Autoturismele mild hibrid utilizează un generator care oferă asistență motorului la pornire sau la plecarea de pe loc, contribuind la reducerea consumului de carburant și a emisiilor nocive. În cazul circulării cu viteze reduse, motorul cu combustie poate fi oprit, autoturismul continuând deplasarea prin intermediul generatorului.

Full Hibrid

Această denumire este acordată autovehiculelor care pot rula prin intermediul motoarelor electrice. Acestea sunt reîncărcate prin frânare și pot parcurge distanțe între 10 - 20 de km în funcție de modul de utilizare al vehiculului. Particularitatea acestor vehicule o reprezintă abilitatea de a funcționa fie prin intermediul motorului termic, fie prin cel electric sau printr-o combinație între cele două.

Hibrid plug-in

Deși dețin atât motoare electrice cât și termice, aceste autovehicule pot fi reîncărcate prin conectarea la o rețea externă de energie. De asemenea, pot rula pe distanțe de până la 60 de km prin motorul electric, existând posibilitatea reîncărcării acestuia și prin frânare.

Mașină hibrid

Avantajele și dezavantajele vehiculelor hibrid

Mașinile hibride vin cu o serie de avantaje și dezavantaje care pot influența decizia de cumpărare. Printre punctele forte se numără:

  • Optimizarea consumului de combustibil. Datorită motorului electric, aceste autovehicule pot asigura un consum redus de combustibil, existând posibilitatea rulării 100% electrice.
  • Mentenanță redusă. Întrucât sunt special concepute pentru a avea o rezistență crescută, aceste autovehicule necesită o mentenanță scăzută comparativ cu cele tradiționale.
  • Emisii scăzute. Aceste autovehicule reprezintă o alternativă prietenoasă cu mediul, producând mai puține emisii decât cele tradiționale.
  • Fiabilitate crescută. Datorită faptului că au mai puține componente și au o construcție mecanică mai simplă, aceste autovehicule prezintă o fiabilitate semnificativ mai mare decât vehiculele tradiționale.

În ceea ce privește dezavantajele acestor vehicule, se numără:

  • Costurile crescute pentru asigurare. Tehnologia care stă la baza acestor vehicule este una avansată, greu de înlocuit, așadar costurile asigurărilor sunt mult mai ridicate.
  • Costuri semnificative de achiziție. Vehiculele hibrid sunt mult mai costisitoare comparativ cu cele tradiționale. Cu toate acestea, există programe special concepute care pot fi utilizate pentru reducerea costurilor.
  • Costuri crescute pentru mentenanță. Deși nu necesită vizite frecvente în service, costurile pentru înlocuirea anumitor componente pot fi semnificative.
  • Performanța. Cu toate că beneficiază de două tipuri de motoare, mașinile hibrid sunt construite cu scopul de a reprezenta o variantă sustenabilă atât pentru mediu, cât și din punct de vedere economic. Astfel, contribuie la reducerea consumului de carburant, însă înregistrează o performanță mai scăzută decât vehiculele tradiționale.

Modele populare de hibrizi auto

Diferiți producători au introdus această categorie de produse în oferta lor, astfel că există diferite modele în piață, potrivite pentru nevoile fiecărui șofer. De asemenea, multe dintre acestea sunt disponibile și în portaluri auto specializate, sau dealeri autorizați. Printre cele mai populare modele se numără:

1. Renault Clio

Renault Clio Hybrid

Acest autovehicul are o motorizare full hidrid, cu 145 CP. Printre avantajele acestuia se numără consumul redus de carburant datorită utilizării motorului electric pentru condusul în oraș.

2. Toyota Yaris

Toyota Yaris Hybrid

Un autovehicul full hybrid, cu o putere de până la 130 CP. Acesta este potrivit  în traficul din mediul urban, putând parcurge până la 2 km în modul electric.

3. Toyota Corolla

Toyota Corolla Hybrid

Acest autoturism are o motorizare full hibrid, cu o autonomie a motorului electric de 50 km. Acest vehicul este potrivit și pentru distanțe mai lungi, având o autonomie totală de peste 1000 km. 

4. Dacia Jogger Hybrid

Dacia Jogger Hybrid

Noul model lansat în 2023 este dezvoltat cu un sistem de propulsie de tip E-TECH, format dintr-un motor termic și două motoare electrice. Această mașină este potrivită familiilor, fiind proiectată cu spațiu generos și posibilitatea achiziționării unui model cu 7 locuri.

Concluzii

Mașinile hibrid reprezintă o alegere potrivită pentru șoferii care doresc să adopte măsuri prin care să sprijine tranziția către un viitor verde, având în vedere în același timp și optimizarea costurilor și reducerea consumului de carburant. Dacă sunteți în căutarea unei mașini hibrid dar nu dispuneți de fondurile necesare, puteți apela la soluții de finanțare pentru auto rulate prin Mogo România.