intretinere

De ce ai nevoie de cartea service a mașinii?

22.03.2024

De ce ai nevoie de cartea service a mașinii?

Atunci când o mașină face o vizită într-un service pentru reparații, există numeroase componente individuale care pot fi ajustate. Pentru o întreținere corectă a mașinii și pentru a preveni eventualele probleme, este necesară o evidență a vârstei fiecărei piese, starea în care se află și momentul în care este înlocuită. Tocmai din acest motiv, a fost introdusă cartea de service, iar în continuare vă vom prezenta tot ce trebuie să știți despre aceasta.

Cartea de service reprezintă modalitatea în care proprietarii autovehiculelor pot înregistra modificările sau reparațiile efectuate de-a lungul timpului. Aceasta conține informații cu privire la reviziile autovehiculului, perioada de valabilitate pentru rovinietă, RCA și ITP, prezentându-se sub forma unui caiet subțire.

Respectarea cerințelor de garanție

În cazul în care autovehiculul este implicat într-un accident rutier sau suferă o defecțiune, pentru revendicarea garanției este necesară demonstrarea faptului că mașina a fost întreținută corespunzător, în service-uri autorizate. Din acest motiv, cartea service este deosebit de importantă, pentru că poate influența acoperirea reparațiilor sau a pieselor de schimb sub garanție.

Proprietarii de mașini trebuie să respecte întocmai condițiile stabilite prin cartea de service și să efectueze întreținerea conform indicațiilor stabilite de către producători. În cazul în care se constată faptul că mașina nu a fost întreținută corespunzător, în perioada indicată de către producători, sau că întreținerea nu a fost realizată într-un service auto autorizat, cererile de garanție pot fi considerate invalide.

Istoricul întreținerii mașinii

Nu doar atât, însă utilizarea conformă a cărții service are un impact semnificativ asupra menținerii corespunzătoare a autovehicului și asigurarea unei performanțe crescute de-a lungul întregii vieți a acestuia.

Întreținerea corespunzătoare a autovehiculului este necesară pentru a asigura o durată de viață crescută, iar cartea service reprezintă un instrument care poate fi utilizat pentru a vă asigura că toate consumabilele sunt schimbate la intervalele de timp indicate de către producătorii și specialiștii auto. Mai mult decât atât, în cazul defecțiunilor, mecanicii autorizați pot apela la aceasta pentru a afla istoricul mașinii, ajutându-i să identifice rapid problemele autovehiculului și metodele optime de soluționare.

întreținere auto

Valorificarea mașinii

Cartea service auto reprezintă, de asemenea, o modalitate eficientă pentru a determina valoarea reală și starea unui autovehicul în momentul vânzării sau achiziționării. Cei care doresc să achiziționeze o mașină second-hand, trebuie să aibă în vedere acest document pentru a se asigura că autoturismul a fost întreținut corespunzător și nu vor apărea probleme neprevăzute pe parcurs.

Cartea service trebuie să conțină detalii referitoare la numărul de kilometri parcurși la fiecare vizită la service, eliminând astfel îngrijorările legate de falsificarea numărului real de kilometri și vârsta autovehiculului. Mai mult decât atât, denumirea service-urilor care au efectuat întreținerea mașinii trebuie să fie precizate, pentru a li se putea verifica veridicitatea și autorizația de funcționare. Cei care doresc să vândă o mașină second-hand trebuie să se asigure că utilizează cartea service în mod corespunzător, cu date la zi, pentru a oferi cumpărătorilor siguranța că autovehiculul se află în parametrii normali de funcționare.

Cumpărătorii mașinilor second-hand trebuie să verifice acest document cu atenție și să se asigure că este veridic. Întrucât nu are o formă reglementată, acest document poate fi ușor falsificat. Verificare informațiilor menționate în cartea service poate fi realizată prin intermediul facturilor și chitanțelor care dovedesc efectuarea serviciilor. Cu toate acestea, dacă doriți să vă asigurați că vehiculul dumneavoastră funcționează corespunzător, puteți apela la dealeri auto autorizați, precum cei disponibili pe platforma Mogo. Toate mașinile sunt atent alese și verificate pentru a elimina posibilitatea actelor falsificate și achiziționarea unui autovehicul care vă va provoca neplăceri în viitor. Nu doar atât, însă puteți achiziționa o mașină în rate fără avans, apelând la instituții precum Mogo România.