asigurare

Cum funcționează sistemul bonus-malus și cum poți economisi la asigurarea RCA

19.04.2024

Cum funcționează sistemul bonus-malus și cum poți economisi la asigurarea RCA

Oriunde s-ar deplasa, fiecare posesor auto este obligat să încheie o poliță de asigurare pentru a putea acoperi daunele în cazul unui accident. Pe teritoriul României, o întâlnim sub acronimul RCA și reprezintă Asigurarea de Răspundere Civilă Auto. În afara granițelor țării, echivalentul său este asigurarea Cartea Verde. Ambele acoperă pagube materiale, vătămări corporale și/sau deces.

În funcție de istoricul accidentelor șoferului, există soluții prin care șoferii pot achita asigurarea RCA în mod diferențiat, prin sistemul bonus malus. În acest articol vom detalia ce reprezintă acest sistem, cum anume se calculează, cum poți verifica online încadrarea în clasa bonus-malus, precum și cum poți economisi la asigurarea RCA folosind acest sistem.

Ce este sistemul bonus-malus?

Așa cum sugerează și numele, sistemul bonus-malus în asigurări este un mecanism prin care poți fi recompensat sau, din contră, penalizat. El este format din 17 clase și dictează contribuția ta la RCA. Cu alte cuvinte, șoferii care nu au provocat daune, vor beneficia de reduceri, spre deosebire de cei care au cauzat accidente. Calculul se face procentual, prin raportare la anul precedent. Astfel, prima de asigurare crește proporțional cu frecvența și gravitatea accidentelor produse.

Cum funcționează sistemul bonus-malus?

Ca orice mecanism de funcționare al asigurărilor, și sistemul bonus-malus are o serie de particularități specifice.

De exemplu, un șofer fără experiență de conducere nu va beneficia de reducere în primul an. Cu fiecare an care trece și în care nu înregistrează accidente, costul poliței de asigurare RCA va fi redus cu 5%, până la 50% în 10 ani.

În cazul în care un șofer este proprietarul mai multor mașini, se încadrează în aceeași clasă bonus-malus pentru toate autoturismele. Iar cu oricare dintre ele ar avea accident, pagubele se calculează pentru întreg sistemul bonus-malus.

În momentul în care vinzi sau cumperi o mașină, nu se va transfera clasa bonus malus autoturismului. Odată cu înmatricularea și încheierea poliței de asigurare, mașinii i se atribuie clasa bonus-malus a șoferului care o cumpără.

Tabelul clasei bonus-malus

Sistemul bonus-malus cuprinde o clasă inițială (B0), 8 clase Malus (M1-M8) și 8 clase Bonus (B1-B8), dintre care în B8 se încadrează conducătorii auto care nu au antecedente în trafic. La polul opus, cei care au provocat cele mai multe accidente corespund clasei M8. Astfel, pornind de la aceste clase, se calculează reducerile și creșterile plății bonus-malus la RCA. Cu cât coeficientul crește, cu atât vei avea mai mult de achitat, așa cum reiese și din tabelul de mai jos.

Clasa Bonus-Malus Coeficient
B8 50%
B7 60%
B6 70%
B5 75%
B4 80%
B3 85%
B2 90%
B1 95%
B0 100%
M1 110%
M2 120%
M3 130%
M4 140%
M5 150%
M6 160%
M7 170%
M8 180%

Cum se calculează clasa bonus-malus?

Cunoașterea claselor bonus-malus este necesară, deoarece indică parcursul șoferului din punct de vedere al accidentelor rutiere.

Pentru a putea înțelege mai bine cum se calculează, pornim de la un scenariu. Să presupunem că în anul anterior te aflai în clasa bonus-malus B8, însă între timp ai înregistrat 2 daune. Anul acesta, nu doar că vei ajunge în clasa B4, dar vei avea și o scădere a discountului cu 30%. Păstrând vechea clasă (B8), puteai menține o reducere de 50% la plata asigurării RCA. Trecând la noua clasă (B4), ți se va aplica o reducere de numai 20%.

În schimb, dacă în anul precedent te încadrai în clasa bonus-malus B4, iar numărul accidentelor tale a scăzut, pentru prețul poliței RCA se va reduce procentul de majorare. Vei plăti în continuare mai mult decât un șofer care nu a produs accidente, dar mai puțin decât ai achitat cu un an în urmă.

În cazul pierderii unei clase, recuperarea clasei bonus-malus nu se poate realiza doar dacă te muți la un alt asigurator, instituțiile comunicând între ele prin sistemul AIDA.

Cum funcționează sistemul bonus-malus pentru persoanele juridice?

În cazul persoanelor fizice, încadrarea în sistemul bonus-malus se face pentru toate autovehiculele deținute cumulat, istoricul putând fi aflat pe baza CNP-ului. În schimb, pentru persoanele juridice se calculează diferit, pentru fiecare autovehicul deținut în parte, utilizându-se CUI-ul și seria de șasiu pentru identificarea istoricului.

Asigurarea RCA

Cum să verifici încadrarea în clasa bonus-malus online?

Digitalizarea a luat avânt inclusiv în industria auto, iar verificarea clasei bonus-malus se poate face inclusiv online. Astfel, vei putea afla cât trebuie să achiți pentru asigurarea ta RCA din în câțiva pași:

  • Accesează site-ul ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară);
  • Din meniu, alege secțiunea Consumatori;
  • Selectează Informare Bonus-malus;
  • Completează câmpurile libere cu informațiile solicitate: data de referință pentru verificare, numărul de înmatriculare, seria de caroserie.

Pe lângă aceste rezultate, vei primi și alte informații utile, precum:

  • Compania de asigurare;
  • Durata contractului;
  • Istoricul autovehiculului până la situația clasei bonus-malus din prezent.

Cum poți economisi la asigurarea RCA folosind sistemul bonus-malus?

Folosind sistemul bonus-malus, poți economisi la asigurarea RCA prin doar câțiva pași simpli care minimizează pericolele și reduc accidentele:

  • Alege condusul preventiv în detrimentul celui defensiv;
  • Fie că ești singur sau ești însoțit în mașină, asigură-te că nu sunt obiecte care îți pot obstrucționa vederea (nici în dreptul parbrizului, și nici a lunetei);
  • Alternează permanent cauciucurile mașinii în funcție de sezon;
  • Informează-te cu privire la starea vremii înainte de a pleca la drum și oferă-ți suficient timp pentru călătorit în condiții de vreme rea.

Din punct de vedere financiar, achiziția și întreținerea unei mașini sunt destul de costisitoare. Dacă te gândești să îți achiziționezi o mașină second hand, Mogo poate fi ajutorul de care ai nevoie pentru a-ți finanța achiziția. Orice marcă sau model îți dorești, poți obține finanțarea de care ai nevoie pentru achiziționarea unei mașini pentru tine și familia ta.

Așa cum este esențial să cunoaștem regulile de circulație, la fel de important să știm și care ne sunt drepturile. Iar cunoașterea sistemului bonus-malus, a modului în care acesta funcționează, ne amplifică și datoria de a fi mai responsabili în trafic.