Ce este cifra octanică și cum afectează motorul?
10.05.2024
Progresele tehnologice și preocupările tot mai mari pentru sustenabilitate au condus la inovații multiple în sectorul auto, precum introducerea mai multor tipuri de combustibili pentru autovehicule. De la motorina și benzina tradițională, până la gazele naturale comprimate (GNC) și gaz lichefiat (GPL), șoferii se bucură astăzi de o multitudine de opțiuni atunci când vorbim despre combustibili. Benzina, disponibilă în mai multe variante cu cifre octanice diferite, joacă un rol esențial în funcționarea eficientă a motoarelor, iar alegerea combustibilului potrivit este un factor cheie pentru performanța și longevitatea vehiculului.
În acest articol, vom explora ce este cifra octanică, cum afectează motorul și cum poți alege combustibilul corect pentru mașina ta.
Definiția cifrei octanice
Cifra octanică înseamnă rezistența la autoaprindere și la detonație a benzinei, fenomene care pot afecta funcționarea pe termen lung a motorului. Autoaprinderea are loc atunci când amestecul de aer și carburant se aprinde mai repede decât ar trebui, conducând la detonații - o creștere bruscă a temperaturii în cilindrul motorului și a presiunii în camera de ardere. Astfel, acest lucru poate deteriora componentele motorului, determinând funcționarea necorespunzătoare a acestuia. În cazuri severe, acestea pot provoca daune grave sau chiar incendii.
Din acest motiv, este indicat să folosiți întotdeauna combustibilul recomandat pentru motorul mașinii. În România, la stația de alimentare cu carburant veți găsi benzină de 95, 98 sau 100. Americanii folosesc un alt standard de măsurare, respectiv 87, 80 și 91.
Cu cât cifra octanică este mai mare, cu atât carburantul este mai scump. Este important de menționat că toți carburanții au aditivi, însă carburanții mai scumpi conțin suplimente care ajută motorul să rămână mai curat. Cu alte cuvinte, utilizarea unui combustibil de o calitate crescută, potrivit autovehiculului, va reduce pe termen lung riscul eventualelor probleme ale motorului.
Cum se calculează cifra octanică
Pentru o funcționare liniară și pentru a evita situațiile în care motorul autoturismului își poate diminua puterea, este necesar să alegeți un tip de benzină cu o cifră octanică optimă pentru automobilul condus. Această caracteristică este determinată de nivelul de compresie al motorului.
Caracteristica principală a benzinei, cifra octanică, poate fi calculată cu ajutorul unui motor de test. Metoda de testare COR (Cifra Octanică Research), reprezentativă pentru stabilirea cifrei octanice în Europa, supune benzina la o turație de 600 de turații/minut, într-un motor cu un singur cilindru. Valorile rezultate în urma testării sunt cuprinse între 95 și 102 și ne indică cu ce tip de benzină vom alimenta de la pompă (95, 98 sau 100).
Cu cât motorul este mai performant, cu atât cifra octanică va fi mai mare pentru a opune rezistență detonației motorului.
Clasificarea tipurilor de benzină
Până în 2021, benzina se încadra în două mari categorii: benzină fără plumb și benzină cu plumb. Din cauza efectelor nocive asupra mediului, cea din urmă nu mai este utilizată la nivel mondial.
În funcție de cifra octanică a benzinei, în stațiile de alimentare vei găsi trei clase principale de combustibil:
- Regular (benzină de 95). Acest tip de benzină se încadrează în normele de poluare Euro 6 și reprezintă un combustibil de tip standard.
- Midgrade (benzină de 98). Este cifra octanică intermediară în clasificarea combustibililor dintr-o benzinărie. Benzina de 98 conține mai mulți aditivi și este indicată, de regulă, pentru creșterea performanței motorului. Mașinile ale căror motoare au un raport de compresie mare au nevoie de acest tip de benzină.
- Premium (benzină de 100). Datorită compoziției sale calitative, acest tip de benzină previne formarea depunerilor și este cel mai adesea folosită pentru stilul de condus sportiv.
Cum să alegi benzina potrivită
Alegerea benzinei potrivite pentru mașină nu este nicidecum întâmplătoare. Un șofer care are o mașină cu motor mic, cel mai probabil nu va simți diferența dintre combustibilul 95 și 98. În schimb, un automobil cu un motor mai puternic, va avea nevoie cu siguranță de combustibil cu cifra octanică 98 pentru a optimiza performanța autoturismului.
Totodată, înainte de a ține cont de recomandările prietenilor sau a angajaților din benzinării, este indicat să consultați manualul mașinii pentru a vă asigura că respectați întocmai indicațiile producătorului. De asemenea, aceste informații se regăsesc și pe capacul care acoperă gura de alimentare a rezervorului.
Dacă plănuiești să îți cumperi prima ta mașină sau îți dorești să o înlocuiești pe cea veche cu una nouă, Mogo este locul de unde poți obține creditul auto de care ai nevoie. Printr-un proces 100% online, poți obține finanțare de până la 60.000 de lei.