intretinere

Ce sunt bateriile Start-Stop?

22.05.2024

Ce sunt bateriile Start-Stop?

Odată cu decizia achiziției unui nou autoturism, primul gând care ne trece prin minte este marca cel mai des recomandată de către prieteni sau modelul auto pe care ni-l dorim din considerente estetice. Însă, la fel de importante sunt calitatea și durata de viață a bateriei mașinii pentru siguranța și confortul îndelungat la volan. Din fericire, prin specificul lor, bateriile start-stop au capacitatea de a-și „conserva” funcționalitățile. Partea și mai bună este că majoritatea mașinilor noi de pe piață sunt dotate cu acest sistem.

Fiind o alegere optimă atât din punct de vedere financiar, cât și pentru mediul înconjurător, în cele ce urmează vom detalia ce înseamnă bateria start-stop, cum funcționează automobilele cu acest sistem, care sunt tipurile de baterie auto cu start-stop, dar și cum pot fi întreținute.

Cum funcționează automobilele cu sistem Start-Stop?

Elementele și tehnologiile moderne sunt concepute pentru a veni în ajutorul nostru și totodată a polua cât mai puțin. Ele iau forma unor sisteme inteligente, bazate pe senzori, așa cum este și cazul automobilelor cu sistem start-stop. Pe scurt, când mașina staționează, turația scade sub un anumit nivel și nu mai are nevoie de putere. Astfel, cu ajutorul bateriilor speciale start-stop și a senzorilor, motorul mașinii se oprește, diminuând semnificativ emisiile de noxe.

Deși ne-am gândi că acest sistem consumă mai mult și se strică mai repede, ca urmare a pornirii și opririi frecvente, s-a dovedit deja contrariul. Astfel, este important de menționat că bateriile clasice, ale mașinilor mai vechi, sunt cele care își pierd mult mai ușor din capacitatea de funcționare și ating un grad înalt de uzură timpuriu.

Pentru automobilele clasice, bateria nu era decât o sursă de energie pentru pornirea motorului. Când vorbim despre cele cu sistem start-stop, bateria preia inclusiv elemente precum încălzirea în scaune, climatizarea, farurile, muzica, ștergătoarele pe care le alimentează, asigurând funcționarea chiar și când motorul este oprit. Astfel, atunci când mașina staționează, pasagerii vor simți același grad de confort și se pot bucura de aceste facilități la fel ca atunci când ea este în mișcare. Poți fi chiar tu șoferul unei astfel de mașini cu sistem start-stop, cu ajutorul Mogo, partenerul care te ajută să obții împrumut pentru achiziționarea unui automobil second-hand de până la 60.000 lei.

Te întrebi dacă merită investiția și câtă energie consumă fiecare structură? Poți face un calcul orientativ, știind că fiecare 100 wati de care au nevoie sistemele mașinii tale înseamnă un consum de 0,1l/100 km.

Tipuri de baterii Start-Stop

Nu este un aspect obligatoriu în legislația rutieră a României, dar este recomandat să oprești motorul pe durata staționării prelungite la semafor sau în coloană. Poți să te lipsești de această grijă dacă folosești o baterie auto start-stop pentru că ea vine cu această caracteristică din fabrică.

Deși ai crede că e motorul, de fapt bateria este inima mașinii fără de care un automobil nu pornește. O baterie start-stop este piesa de rezistență, ajutând o mașină modernă să folosească mai puțin carburant față de cât utilizează în mod normal. Altfel spus, consumul este mai mic cu 0,05 litri/distanță de 100 km. La rândul lor, aceste baterii diferă în funcție de tehnologiile pe baza cărora au fost produse.

Tehnologia AGM

Spre deosebire de bateriile convenționale, bateriile cu AGM (Absorbent Glass Mat) sunt folosite pentru mașinile cu o tehnologie start-stop avansată și cu motoare puternice. Iată care sunt caracteristicile lor și cum poți salva energie sau carburant dacă alegi să le folosești:

  • Materialul de fibră de sticlă absorbantă reține acidul bateriei, asigurând contactul între electrolitul absorbit și plăci;
  • Deține și pune automat în funcțiune un sistem de recuperare a energiei la frânare;
  • Crește performanța funcțiilor mașinii și a celor mai exigente cerințe energetice;
  • Asigură o putere de pornire ridicată, ce rămâne constantă pentru condusul intens și solicitant, cum este cazul off road-ului.

Tehnologia EFB

În schimb, mașinilor mai mici le sunt dedicate bateriile cu tehnologie EFB. Iată cum aduc ele plus valoare și un minus de consum mașinii tale:

  • Sunt potrivite pentru mașini cu sisteme start-stop ce asigură funcții de bază;
  • Față de bateriile obișnuite, au un ciclu de viață de 2 ori mai mare;
  • Reprezintă o variantă îmbunătățită a bateriilor clasice cu plumb și acid;
  • Înlocuirea ei se poate face cu ușurință pentru că cererile pentru baterii destinate mașinilor mici sunt în creștere, așadar oferta este mai diversă.

Norocul este că inclusiv industria auto se aliniază noilor tehnologii, iar durata de viață a bateriei start-stop este mai îndelungată față de una clasică.

Întreținerea bateriei Start-Stop

Întreținerea bateriei Start-Stop

Cel mai des întâlnite probleme ale mașinilor pornesc de la baterie, tocmai pentru că nu îi asigurăm mentenanța corespunzătoare. De asemenea, majoritatea șoferilor consideră că bateria este doar o altă piesă care necesită atenția lor doar atunci când trebuie reparată sau neapărat schimbată.

Iată cei mai importanți pași de urmat pentru întreținerea corespunzătoare bateriilor auto start-stop:

  • Asigură un control regulat. Acordă atenție semnalelor care indică deteriorarea, coroziunea sau conexiunile slăbite. De asemenea, asigură-te că bateria este bine fixată;
  • Menține curate bornele bateriei. Bornele unei baterii înfundate pot bloca fluxul de energie. Astfel, este recomandat să cureți constant terminalele cu ajutorul unei perii speciale;
  • Verifică tensiunea bateriei. Folosește un multimetru pentru a controla tensiunea bateriei. O tensiune de aproximativ 12,6 volți este semnalul care confirmă că bateria start-stop funcționează în condiții optime;
  • Testează starea generală a bateriei. Verfică starea bateriei printr-un test de încărcare. Dacă rezultatul arată că bateriei i-a scăzut performanța, cel mai probabil necesită înlocuire.

Durabilitatea și fiabilitatea unei baterii Start-Stop pot fi menținute doar prin protecție și întreținere corespunzătoare. Nu în ultimul rând, prevenirea defecțiunilor este mai puțin costisitoare decât reparația sau achiziția unei baterii noi, fie că este vorba de același model sau de un model superior tehnologic.