Ce trebuie să faci dacă vrei să schimbi culoarea mașinii tale?
12.06.2024
Mașina ta necesită mai mult decât o revizie internă? Un polish nu este îndeajuns pentru a avea aspectul pe care ți-l dorești? Vrei să faci o schimbare majoră și să dai o nouă înfățișare mașinii tale? Ai ajuns în locul potrivit pentru a afla care sunt pașii necesari pentru schimbarea culorii mașinii tale. După cum bine ai intuit, această acțiune nu se poate realiza chiar de pe-o zi pe alta, ci presupune o serie de pași și câteva documente. Altfel spus, nu rămâne la latitudinea fiecăruia când se întâmplă, ci este un proces care trebuie aprobat de instituţiile publice cu rol de reglementare. În caz contrar, poți rămâne fără talonul mașinii.
Ca acest procedeu să aibă loc în conformitate cu legislația rutieră în vigoare, venim în sprijinul tău cu informații esențiale în rândurile următoare. De la instituțiile la care trebuie să te prezinți pentru aprobare și ce documente e nevoie să pregătești, până la ce costuri implică schimbarea culorii mașinii, dacă acest lucru este posibil pentru achizițiile în leasing, precum și aspectele de care trebuie să ții cont pentru a alege cel mai potrivit service auto – le vom puncta pe toate acestea pe înțelesul tuturor, atât a celor începători, cât și a celor avansați în arta condusului.
Modalități prin care poți schimba culoarea mașinii
Există motive diverse pentru care poate fi schimbată culoarea unui autoturism. De exemplu, poate că vopseaua a ruginit și cu această ocazie îți propui să îi redai culoarea inițială sau una asemănătoare sau poate că vrei să alegi o culoare cu totul diferită, care ți se pare mai potrivită pentru mașina ta. Sunt două variante prin care poți schimba aspectul mașinii, după cum urmează:
- Prin vopsire: Cele 10 culori de bază pentru care poți opta conform Directivei Europene nr. 2001/116 sunt: alb, albastru, galben, gri, maro, negru, portocaliu, roșu, verde, violet. Pentru a evita probleme legislative, imediat după ce ți-ai vopsit autovehiculul, este important să urmezi procedurile de omologare a culorii și de actualizare a documentelor mașinii;
- Prin colantare: Dacă, plănuiești, de exemplu, să folosești mașina și pentru a plasa reclame pe ea, prin colantare îți va fi cel mai ușor să realizezi acest lucru. Însă, ai în vedere o particularitate esențială: poți face publicitate cu nuanțele culorii de bază fără a mai fi nevoie să faci vreo declarație în acest sens. Dacă vrei să colantezi autoturismul într-o altă culoare față de cea din CIV, este obligatoriu să faci demersurile necesare pentru identificare și validare.
Programează-te la RAR și mergi la DRPCIV
Iată care sunt etapele pe care trebuie să le urmezi pentru schimbarea culorii mașinii:
- Alege un service de încredere pentru a vopsi mașina. Odată ce te-ai decis asupra noii culori pentru mașina ta, cere recomandări de service-uri auto pentru a te asigura că rezultatul va fi unul de calitate și pe măsura așteptărilor.
- Programează-te la RAR și mergi fără nicio dovadă. Ține cont de programare și nu uita să ai la tine actul de identitate și cartea autovehiculului, ambele în original. Acolo vei completa un formular unde îți sunt solicitate câteva date despre mașină (culoarea, marca, tipul, numărul de identificare, seria motorului) și vei achita o taxă de 90 lei. În continuare, vor fi verificate mașina, culoarea și seria de șasiu sau seria VIN a mașinii tale. Aceasta din urmă reprezintă numărul de identificare a fiecărui vehicul. De asemenea, un inspector RAR îți va fotografia mașina și o va introduce în baza de date. Totodată, în cartea mașinii sau CIV (cartea de identitate a vehiculului) va fi trecută mențiunea privind noua culoare.
- Pregătește dosarul și mergi la serviciul de înmatriculări - DRPCIV. Dosarul trebuie să conțină CIV-ul, factura de la RAR, dovada achitării taxei pentru schimbarea certificatului de înmatriculare și certificatul vechi. La DRPCIV vei completa o cerere, de data aceasta pentru eliberarea certificatului de înmatriculare. Taxa pentru schimbarea certificatului este în prezent de 49 lei și se achită la ghișeu odată cu depunerea documentelor. De asemenea, este necesar să te prezinți cu actul de identitate și cartea autovehiculului, ambele în copie și în original. În baza dosarului depus și aprobat, vei primi o dovadă, iar în câteva zile vei primi certificatul cu noua culoare.
Prețul pentru schimbarea culorii auto pornește, astfel, de la aproximativ 140 lei și variază în funcție de greutatea mașinii și de costurile din grila service-ului auto. Totodată, la fel de importantă este și modalitatea de schimbare a culorii, respectiv vopsire sau colantare.
Este posibil să schimbi culoarea unei mașini achiziționate în leasing?
De regulă, dacă vrei să optezi pentru o nouă culoare pentru mașina ta, în cazul în care este achiziționată în leasing, trebuie să îi aduci la cunoștință furnizorului această decizie. Pentru a înainta procesul, ai nevoie de consimțământul acestuia. Partea bună este că dacă aplici pentru obținerea unui credit auto de la Mogo, vei putea schimba culoarea mașinii tale fără aprobarea companiei. Mai mult, poți obține finanțare de până la 60.000 lei în doar câțiva pași.
Dacă ești pe punctul de a schimba culoarea auto, sperăm că în acest articol ai găsit răspunsul pentru toate curiozitățile legate de subiect. Este important să ții cont de toate aspectele enumerate mai sus pentru a circula legal pe drumurile publice. Între timp, nu uita să cauți cel mai bun service din zona ta și asigură-te că alegi o culoare pentru cel puțin câțiva ani de acum încolo. Nu în ultimul rând, dacă îi aplici și un detailing auto, va avea un aspect îngrijit pentru o perioadă mai îndelungată.