Sfaturi pentru achiziționarea și îngrijirea mașinii second-hand

16.03.2023

Sfaturi pentru achiziționarea și îngrijirea mașinii second-hand

În ultimii ani, din cauza instabilităților sociale și economice la nivel global, profilul consumatorului s-a schimbat în ceea ce privește achiziția vehiculelor. Majoritatea se îndreaptă către mașinile second-hand, mai sigure din punct de vedere financiar, întrucât atât costurile de achiziționare, cât și cele pentru întreținere sunt mai mici decât cele ale unui autoturism nou.

Liviu Nae, managerul parcului auto Mogo, explică la ce trebuie să fii atent atunci când achiziționezi un autovehicul la mâna a doua, precum și cum să-l îngrijești, pentru a-i asigura o durată lungă de viață.

1. Verifică mașina și starea ei în momentul achiziției

Atunci când cumperi o mașină second-hand , este important să o verifici cu ajutorul unui dealer auto autorizat, care îți poate da detalii importante despre mașină, precum dacă a fost sau nu întreținută corect, dar și care sunt componentele care trebuie schimbate.

În funcție de analiza experților, componentele care ar trebui schimbate în momentul achiziționării unei mașini second-hand, întrucât nu știm cum a fost întreținută, sunt distribuția și uleiul cu filtre. În cazul distribuției, de exemplu, dacă aceasta se defectează, acest lucru poate duce la îndoirea supapelor în motor, ceea ce înseamnă că tot motorul va trebui înlocuit. O distribuție în lanț poate costa între 2.000 și 3.000 de lei, în timp ce schimbarea motorului ajunge chiar și la 1.500 de euro, în funcție de motor.

De altfel, consumabile, precum uleiul, filtrele de aer, lichidul de parbriz, trebuie înlocuite periodic.

2. Vibrația în volan, o situație normală?

Atunci când schimbi cauciucurile, fie din cauza vechimii acestora, fie din cauza perioadei din an, trebuie să te asiguri că acestea sunt echilibrate. Acest lucru trebuie făcut și în cazul în care ai parcurs distanțe lungi pe drumuri denivelate, pentru că este posibil ca în timp să sară plumbii de pe jante. În cazul în care simți vibrație în volan, trebuie să știi că acest lucru nu este normal, astfel că, pe lângă vibrația provocată de contactul cu drumul, poate indica probleme care țin de echilibrarea roților sau de discurile de frână.

3. Uzarea sistemului de frână

O componentă foarte importantă pentru buna funcționare a autovehiculului este sistemul de frână. În cazul mașinilor automate, discurile și plăcuțele de frână se uzează mult mai rapid, din cauza lipsei frânei de motor. La mașinile manuale, discurile și plăcuțele de frână rezistă o perioadă mai îndelungată, însă tot necesită înlocuirea la cel mult 20.000 de kilometri sau în momentul în care apar semne că nu mai funcționează corespunzător.

Vibrația în volan este un semn că discurile de frână trebuie înlocuite. Din cauza faptului că nu se pot utiliza discuri noi împreună cu plăcuțele uzate, trebuie înlocuite și acestea, astfel încât mașina să îndeplinească standarde de siguranță ridicate.

4. Pedala de ambreiaj, utilizată doar la schimbarea vitezelor

Pentru buna funcționare a mașinii, este recomandat ca pedala de ambreiaj să fie utilizată cât mai puțin posibil, doar în momentul schimbării vitezelor sau în momentul în care vrem să decuplăm transmisia de motor pentru staționare. Dacă este utilizat în mod inutil, va afecta mașina pe termen lung. De exemplu, în cazul mașinilor diesel, cu cât pedala este acționată mai mult, cu atât va crește uzarea kitului de ambreiaj, ceea ce duce la pierderea cuplului mașinii și riscul ca mașina să patineze.

Dacă iei în considerare achiziționarea unei mașini second-hand, însă nu dispui de resursele financiare necesare, la Mogo poți obține un credit auto rulate, doar cu buletinul, 100% online și cu răspuns rapid, în mai puțin de o oră. Contactează-ne pentru mai multe detalii.

Articole similare

Înregistrează-te pe Portalul de Clienți MyMogo și câstigă

05.03.2024
mogo

Mogo lansează portalul clientului MyMogo – platforma de self-service personalizată pentru clienți

16.02.2024

Ce înseamnă mașină hibrid

09.02.2024