Înmatriculare mașină second hand: Ghid pas cu pas
23.07.2024
Achiziționarea unei mașini second hand reprezintă o alegere inspirată din punct de vedere financiar, însă procesul de înmatriculare poate părea complicat. Pentru înmatricularea mașinii ai nevoie de diferite acte, iar procesul se poate dovedi și mai dificil în cazul în care mașina este adusă din străinătate. Din fericire, există o serie de pași standard pe care trebuie să-i urmezi, pe care îi prezentăm în cele ce urmează pentru a-ți ușura procesul.
Ce trebuie să știi înainte de a înmatricula o mașină second hand?
În momentul în care achiziționezi o mașină second hand, trebuie să realizezi o inspecție riguroasă pentru a te asigura că mașina îndeplinește toate standardele de siguranță și nu vei întâmpina probleme pe termen lung. În cazul în care acest pas a fost omis în procesul de achiziție, iată ce anume ar trebui să știi înainte de a parcurge procesul de înmatriculare și de a deveni proprietarul de drept al mașinii:
- Istoricul mașinii: este necesar să știi câți proprietari a avut mașina, dacă a fost implicată în accidente rutiere majore și dacă numărul de kilometri din bord este unul real.
- Starea tehnică a vehiculului: aceasta este importantă pentru a te asigura că circuli în siguranță, dar și că nu vei cheltui sume semnificative pentru reparații. Efectuează o inspecție a interiorului și a exteriorului mașinii pentru a identifica urmele de rugină sau de uzură și apelează la un specialist care să realizeze o inspecție tehnică riguroasă.
- Verifică documentele mașinii: în procesul de înmatriculare ai nevoie de o serie de documente, așadar este necesar să te asiguri că toate acestea vin odată cu mașina. De asemenea, documentele precum cartea CIV și cartea de service sunt necesare pentru a verifica istoricul și starea mașinii.
Dacă dorești să-ți achiziționezi o mașină dar nu dispui de toate fondurile necesare, apelează la instituții specializate în acordarea de credite auto. Prin Mogo, poți obține rapid un credit online, cu un minim de documente în doar câteva minute. Alege din oferta partenerilor noștri și poți pleca cu mașina acasă în aceeași zi.
Acte necesare pentru înmatricularea unei mașini second hand
Pentru a înmatricula o mașină, proprietarul trebuie să depună o serie de acte la DIrecția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Autovehiculelor, și anume:
- Cererea de înmatriculare auto;
- Fișa de înmatriculare, completată cu datele personale ale proprietarului și viza ANAF;
- Dovada plății certificatului de înmatriculare în valoare de 49 lei (în 2024);
- Cartea de identitate a proprietarului, atât original cât și copie;
- Copia contractului RCA pe numele proprietarului mașinii;
- Documentul care atestă dreptul de proprietate;
- Cartea de identitate a vehiculului, atât original cât și copie;
- Chitanța achitării taxei plăcuțelor de înmatriculare, de 20 lei pentru fiecare plăcuță și 45 de lei în cazul numărului preferențial (în 2024);
- Actul care atestă calitatea de persoană juridică (dacă este cazul).
Dacă vehiculul este adus din străinătate, sunt necesare acte suplimentare precum:
- Dovada efectuării formalităților vamale pentru înmatricularea vehiculelor aduse din străinătate;
- Certificatul de autenticitate a vehiculului, de la Registrul Auto Român, în valoare de 539 de lei (în 2024);
- Documentele de înmatriculae a vehiculului din țara din care provine, și plăcuțele de înmatriculare;
- Dovada efectuării inspecției tehnice periodice.
Procedura de înmatriculare a unei mașini second hand
Pașii pentru înmatricularea auto second hand pot părea numeroși și complicați, însă respectând toate etapele procesului și deținând toate actele necesare, vei reuși să îți înmatriculezi mașina cât ai clipi. Îți recomandăm să urmezi următoarea procedură:
- După ce achiziționezi mașina, asigură-te că respecți toate procedurile legale, precum semnarea contractului de vânzare-cumpărare, pentru a dovedi achiziționarea mașinii și faptul că ești proprietarul de drept al acesteia.
- Urmează procedura de radiere a mașinii, pentru a o șterge din registrele auto și a face tranziția de impozitare pe numele tău.
- Încheie apoi asigurarea RCA, pentru cel puțin șase luni. Acest pas este necesar pentru a înmatricula mașina, documentul doveditor fiind unul dintre actele necesare în acest proces.
- Plătește taxa pentru certificatul de înmatriculare.
- Prezintă-te la sediul DRPCIV, după ce ai plătit taxa pentru numerele de înmatriculare. Este necesar să aduci atât toate documentele necesare, cât și fostele plăcuțe de înmatriculare. De asemenea, ai în vedere că în anumite județe, precum Bucureștiul, este necesară programarea online.
Costuri asociate înmatriculării unei mașini second hand
Pe lângă costurile asociate achiziționării mașinii, trebuie să le ai în vedere și pe cele legate de înmatricularea acesteia. Este important să fii complet informat pentru a putea lua o decizie potrivită pentru tine și din punct de vedere financiar. Iată la ce ar trebui să te aștepți:
- Plata certificatului de înmatriculare: 49 lei;
- Taxa plăcuțelor de înmatriculare: 40 lei;
- Taxa numărului de înmatriculare preferențial: 45 de lei;
- Asigurarea RCA: minimum 300 lei/an, însă poate varia în funcție de mașină și asigurător;
- Taxa achitată la Registrul Auto Român: 450 lei;
- Taxa realizării inspecției tehnice (ITP): aproximativ 150 de lei, însă poate varia în funcție de furnizor.
Înainte de a lua o decizie pe termen lung în privința achiziției unei mașini second hand, mai ales în contextul în care ar putea reprezenta o greutate financiară, este important să ai o imagine completă asupra întregului proces de cumpărare. Pentru a evita orice neplăceri și pentru a te bucura de un proces de cumpărare și înmatriculare cât mai rapid și lipsit de griji, apelează la instituții financiare care acordă credite auto pentru mașini second hand.