Sistemul ISOFIX: Ce este și cum funcționează?
30.04.2025

În calitate de șoferi, nu răspundem doar de noi, ci și de ceilalți pasageri, iar când vine vorba de juniori, atenția trebuie să fie dublă. Astfel, indiferent dacă ești șoferul familiei sau activezi în domeniul ridesharing, este responsabilitatea ta să cunoști cât mai bine dotările autoturismului, să te asiguri că ele funcționează fără probleme și că martorii din bord nu indică niciun fel de pericol. De asemenea, pasagerii trebuie să fie la rândul lor responsabili de purtarea centurii de siguranță. În schimb, când vine vorba de cei mici, tot adulților le revine sarcina de a verifica dacă scaunul special pentru copil este corect amplasat pe bancheta din spate. Acesta poate fi asigurat fie prin centură de siguranță, fie printr-o dotare din fabrică, respectiv sistemul de fixare ISOFIX (ISO13216).
Ce înseamnă sistemul ISOFIX?
Abrevierea ISOFIX corespunde termenului „International Standards Organization FIX” sau, în traducere liberă, un sistem standardizat la nivel internațional pentru prinderea și fixarea scaunelor auto destinate copiilor. A fost introdus în anii '90, cu scopul de a spori siguranța celor mici în timpul transportului auto.
Sistemul ISOFIX este conceput pentru a asigura o instalare sigură și rapidă, intuitivă și eficientă, reducând riscul accidentării celor mici, mai ales în urma unui impact pe carosabil. În Uniunea Europeană, acest sistem a devenit obligatoriu pentru toate vehiculele noi începând cu anul 2014, pentru a îmbunătăți standardele de siguranță în transportul copiilor. Mai mult, de acum înainte îl putem considera un standard în achiziționarea unei mașini din două considerente: reglementările în vigoare și un plus de protecție pentru cei mici.
Designul sistemului ISOFIX
Știai că în cazul copiilor care călătoresc în scaune cu prindere ISOFIX, riscul de deces se reduce cu 28%, comparativ cu cei care călătoresc în scaune fixate cu centura auto? Când vine vorba de siguranță, nu facem rabat. Iată care sunt elementele de design pe care nu trebuie să le neglijezi.
Conceput special pentru a facilita montarea scaunelor auto pentru copii, sistemul ISOFIX este format din două puncte de ancorare rigide, integrate în structura autovehiculelor. Acesta se conectează la suporturile de pe scaunul auto, asigurând o fixare sigură și stabilă.
Tot din punctul de vedere al fixării, este important să identificăm dotările esențiale care garantează funcționarea sa în cele mai bune condiții:
- Fixarea în mașină – punctele de ancorare ISOFIX se află între spătarul și șezutul banchetei din spate a vehiculului, fiind vizibile sub forma unor cleme metalice, adesea marcate cu simboluri distinctive;
- Fixarea pe scaunul auto – scaunele auto echipate cu sistem ISOFIX dispun de suporturi care se conectează direct la ancorele din mașină și pot fi ajustate astfel încât să se potrivească perfect cu punctele de fixare, asigurând o instalare corectă.
Avantajele sistemului ISOFIX
În absența unui astfel de dispozitiv, expunerea la risc a celor mici este inevitabilă, iar probabilitatea ca ei să intre în pericol crește exponențial. Principalele beneficii ale acestui sistem includ:
- reducerea riscului instalării greșite a scaunului auto;
- oferirea unei stabilități mai bune în cazul unui accident;
- facilitarea montării și demontării scaunului, diminuând timpul și efortul depuse de părinți;
- datorită construcției rigide, mișcarea scaunului în timpul deplasării vehiculului se reduce considerabil, sporind astfel siguranța copilului.
Cum se folosește sistemul de ancorare ISOFIX?
Pentru a te asigura că instalezi corect scaunul auto al copilului, iată ce trebuie să urmărești, pas cu pas:
- Așează scaunul auto pe bancheta din spate a vehiculului, aliniind clemele ISOFIX ale scaunului cu punctele de ancorare ISOFIX ale mașinii. Apasă ferm scaunul, în jos, până când auzi un „click”;
- Asigură-te că indicatorii de pe scaunul auto (de obicei, în culori diferite) își indică culoarea verde, confirmându-ți astfel că scaunul este instalat corect;
- Verifică stabilitatea scaunului printr-o mișcare ușoară - acesta nu ar trebuie să se miște din poziția sa;
- Pentru a scoate scaunul, folosește butoanele de deblocare de pe clemele ISOFIX și apasă-le simultan în timp ce tragi scaunul în sus;
- Pentru o siguranță și stabilitate suplimentare, poți folosi un suport pentru picioare, care se extinde de la baza scaunului auto până la podeaua vehiculului, oferind o stabilitate suplimentară;
- De asemenea, sistemul Top Tether, care se fixează de un punct de ancorare de pe spatele scaunului auto și de partea din spate a vehiculului, ajută la prevenirea mișcărilor în față în cazul unui accident, sporind astfel siguranța copilului.
Cum afli dacă vehiculul tău are un sistem ISOFIX?
Dacă ai un autovehicul fabricat în 2014 sau și mai nou decât atât, cel mai probabil mașina ta are sistem ISOFIX. Iată, însă, cum te poți convinge că se regăsește în dotări:
- Consultă manualul mașinii. Verifică secțiunea referitoare la siguranța copiilor din manualul vehiculului. Acesta ar trebui să ofere informații detaliate despre dotările de siguranță, inclusiv sistemul ISOFIX;
- Caută eticheta ISOFIX. Multe vehicule au etichete la vedere sau simboluri ISOFIX pe scaunele din spate. Acestea indică locurile unde pot fi instalate scaunele auto pentru copii;
- Controlează suporturile de fixare. Verifică zona dintre spătarul și șezutul scaunelor din spate. Dacă ai găsit cele două cleme metalice sau suporturi ascunse, înseamnă că vehiculul tău are acest sistem;
- Întreabă dealerul auto. Dacă nu găsești informațiile necesare în manual, nu ezita să întrebi dealerul auto sau un specialist în domeniu, care îți poate confirma existența sistemului ISOFIX.
Indiferent de câtă experiență am acumulat în trafic, două lucruri sunt certe: nicio cursă nu seamănă cu alta, la fel cum și stilul de conducere depinde de la un șofer la altul. Tocmai de aceea, ar trebui să fim întotdeauna conștienți de responsabilitatea pe care o avem atunci când suntem la volan, fie că însoțitorii noștri sunt adulți sau copii. Iar dacă în perioada următoare urmează să devii părinte, ai în vedere ca scaunul pentru junior să fie compatibil cu autoturismul pe care îl deții.
În același timp, extinderea familiei vine și cu altfel de nevoi – tocmai de aceea, poate fi un prilej numai bun să achiziționați o mașină mai spațioasă care este dotată cu sistemul de prindere ISOFIX, cea mai sigură metodă de fixare a scaunului de copil la momentul actual. Știm cu toții că această nouă etapă vine cu numeroase cheltuieli suplimentare. Prin urmare, achiziția unei mașini deja rulate poate fi cea mai bună opțiune pentru familia ta. Accesează portalul auto Mogo România și alege-ți autoturismul care răspunde cel mai bine nevoilor tale. La noi beneficiezi de opțiuni de creditare rapidă, flexibilă și avantajoasă, dar și de asistență personalizată. Te așteptăm să te convingi!