Cutia de viteze manuală sau automată: ce să alegeți?

21.06.2023

Cutia de viteze manuală sau automată: ce să alegeți?

Atunci când vine vorba de alegerea unei cutii de viteze pentru mașina ta, există două opțiuni: cutia de viteze manuală și cea automată. Fiecare dintre aceste tipuri de transmisii are propriile caracteristici, avantaje și dezavantaje. Cu toate acestea, în ziua de azi majoritatea producătorilor înclină spre cutii de viteze automate atunci când lansează noi modele, luând în calcul preferința  consumatorilor pentru acest tip de transmisie. Haide să explorăm împreună mai în detaliu aceste două opțiuni pentru a te ajuta să iei decizia corectă. 

Tipuri de transmisii automate

Există două tipuri principale de transmisii automate: cutia de viteze automată cu variație continuă (CVT) și cutia de viteze automată tradițională (AT). În timp ce cutia CVT oferă o experiență de conducere lină și eficientă din punct de vedere al consumului de combustibil, cutia de viteze AT are o serie de trepte de viteză prestabilite și secvențiale, care oferă o experiență mai tradițională în schimbarea treptelor. Astfel, acest tip de transmisie este potrivit celor care doresc o senzație mai sportivă în timpul condusului. 

Caracteristicile cutiei de viteze manuale

Operarea cutiei de viteze manuală necesită ca șoferul să schimbe treptele de viteză prin intermediul unui ambreiaj și al unui schimbător de viteză, ceea ce oferă control mai mare asupra mașinii și o experiență de condus mai interactivă. 

Există șoferi care preferă cutia de viteze manuală întrucât pot selecta treptele în funcție de preferințe sau în funcție de condițiile de trafic. De asemenea, este mai simplă din punct de vedere mecanic și, în general, necesită mai puțină întreținere decât o cutie de viteze automată. Un alt avantaj este faptul că șoferii care au obținut permisul de conducere pe cutie manuală pot conduce o mașină cu cutie automată fără nicio restricție, în comparație cu cei care au dobândit permisul pe cutie automată. 

Cu toate acestea, conducerea unei mașini cu acest tip ce transmisie poate fi obositoare în condiții de trafic intens. Un dezavantaj este reprezentat de schimbul kitului de ambreiaj, de obicei împreună cu volanta, conform recomandărilor generale ale producătorilor la 130.000-150.000 km, în funcție de gravitatea condițiilor de funcționare, ceea ce se poate dovedi a fi costisitor. În plus, această cutie poate implica un consum ridicat de combustibil, rezultând în cheltuieli suplimentare în cazul în care șoferul mașinii conduce foarte dinamic, în trepte inferioare la turații maxime cu schimburi sportive de viteză.

Deși în 2023 cutia de viteze manuală a scăzut în popularitate, marii producători de mașini încă fabrică modele noi cu această dotare. Printre cele mai populare branduri se numără BMW, Volkswagen, Porsche, Toyota, Kia, Honda, Mazda, Subaru, Mini și Nissan. 

Avantaje și dezavantaje ale cutiei de viteze automate

Cutia de viteze automată este asociată cu un nivel ridicat de confort și cu ușurința de condus, deoarece nu necesită intervenția șoferului pentru a schimba treptele de viteză. Aceasta este o opțiune excelentă pentru cei care doresc o experiență de condus mai relaxată sau pentru cei care nu au experiență în conducerea mașinilor cu transmisie manuală, fiind ideală pentru condusul în oraș sau pentru călătorii foarte lungi. De asemenea, cutia de viteze automată poate fi mai eficientă în ceea ce privește consumul de combustibil în anumite situații și poate asigura schimbări mai rapide și mai fluide ale treptelor de viteză. Un beneficiu al cutiei automate este faptul că poate fi condusă de oricine, inclusiv de persoanele cu dizabilități, fiind un factor de incluziune în lumea automobilelor.

Cu toate acestea, cutia de viteze automată necesită întreținere și reparații mai complexe și costisitoare decât cea manuală. Fiind compusă din mai multe elemente de angrenaj decât cutia manuală și având nevoie de operațiuni mai complexe de reparație, necesită mai mult timp din partea mecanicilor și cauzează un preț mai ridicat al manoperei. Un alt dezavantaj îl reprezintă greutatea cutiei automate, mai mare decât a unei cutii manuale care, în funcție de tipul mașinii pe care este montată, poate influența consumul și puterea de accelerație, fiind inconfortabilă în cazul unei accelerări într-o depășire executată din scurt sau în cazul în care șoferul dorește să conducă mai dinamic. De asemenea, pentru a putea efectua operațiuni precum plecarea de pe loc, pornirea pe un drum înghețat și pe drum noroios, acest tip de transmisie trebuie să fie echipat cu un mod special. 

Ce să aleg?

Alegerea între o cutie de viteze manuală și una automată depinde de mai mulți factori. Dacă îți place controlul direct asupra mașinii și implicarea activă în procesul de condus, cutia de viteză manuală poate fi alegerea potrivită pentru tine. În cazul în care preferi confortul și condusul facil, cutia de viteze automată este cea mai potrivită opțiune. De asemenea, ia în considerare tipul de mașină pe care îl conduci și scopul utilizării sale. Un studiu relevă faptul că indiferent că este vorba despre SUV-uri, sedan, hatchback, mașini sport sau alte configurații, transmisia automată domină la nivel global, mai ales în America de Nord, Europa și o parte din Asia. Pentru condusul urban sau traficul intens și pentru ușurarea condusului indiferent de experiența în trafic, o cutie de viteze automată poate fi mai convenabilă, lăsând conducătorul auto mereu cu ambele mâini pe volan, crescând siguranța și nefiind nevoie să calce vreodată ambreiajul sau să-și facă griji de treapta de viteză în care se află. 

Conform unui studiu realizat de Mogo referitor la vânzările de mașini în 2022 s-a observat în 4 din 5 țări din Europa de Est (spațiul CEE) o creștere a tendinței de cumpărare a mașinilor automate. De exemplu, comparativ cu anul 2019 în Letonia procentul a evoluat de la 38,50% la 77% în anul 2022, iar în România, Moldova, Lituania creșterile sunt cuprinse între 4% și 13%, Estonia având o mică scădere în 2022, comparativ cu 2021.

Fiecare tip de transmisie are propriile avantaje și dezavantaje. Indiferent de alegerea ta, important este să te simți confortabil și încrezător în mașina pe care o conduci. Ambele tipuri de transmisii pot oferi o experiență plăcută de condus, iar decizia finală ar trebui să fie în funcție de preferințele și stilul tău de viață. 

Dacă ești în căutarea unei mașini noi, însă nu dispui de fondurile necesare, noi suntem aici să te ajutăm. Poți aplica online, consultând portalul auto pentru a alege opțiunea potrivită pentru tine, sau ne poți contacta pentru mai multe detalii despre ofertele noastre.

De asemenea, în cazul în care întâmpini dificultăți financiare, poți accesa instrumentul de educație financiară pentru a-ți evalua creditul actual sau potențialul de finanțare.

Articole similare

Acte necesare pentru achiziționarea sau vânzarea unui automobil

18.09.2023

Cartea Verde - ce este și cum funcționează asigurarea auto internațională

14.09.2023

Talonul auto: ce conține și care sunt actele necesare pentru schimbare

21.08.2023